Lokális helymeghatározási technológián alapuló keretrendszer

prototípusa, a keretrendszerhez integrált automata fűnyíró alkalmazással

 

A projekt alapadatai:

Projekt azonosító: VEKOP-2.1.7-15-2016-00447

Igényelt támogatás: 77 703 230 Ft

Támogatás mértéke: 60.1 %

A projekt költségvetése: 129 290 050 Ft

Projekt tényleges befejezése: 2020.10.02.

 

Projekt bemutatás:

A „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című és VEKOP-2.1.7-15 kódszámú felhívásra benyújtott és elnyert pályázatának fejlesztés célja egy „Lokális helymeghatározási technológián alapuló keretrendszer prototípusának fejlesztése, a keretrendszerhez integrált automata fűnyíró alkalmazással”.

 

A projektet az I-QRS International Informatikai és Egészségügyi Kutató, Fejlesztő, Gyártó és Szolgáltató Kft. 1165 Budapest, Újszász utca 176. helyszínen valósította meg 2020.10.02.-én.

 

 

                 

 

Napjainkban a föld szinte minden táján vannak gondozást igénylő füves területek, legyen szó akár egy magánszemély kertjéről, parkokról, sportlétesítményekről, közintézményekről, utak széléről vagy egyéb füvesített területről. A füves területek gondozását különböző teljesítményű fűnyírók segítségével végzik, de még így is időigényes, sok humán erőforrást igénylő tevékenység.  Folyamatosan zajlik a  fűnyírásra alkalmas eszközök továbbfejlesztése, hogy megkönnyítsék az emberek munkáját, lerövidítsék a szükséges munkaidőt, költséghatékonnyá tegyék ezt nagyon kiterjedt tevékenységet is. A piacon már megjelentek az automata fűnyírók, ezek használata közben azonban újabb funkcionális igények merültek fel, olyan komoly tényezőkre derült fény, amelyek jelenleg még akadályozzák az ilyen típusú fűnyírók széles körű elterjedését. 

Ezekere a kihívásokra jelent megoldást a projekt keretében fejlesztett, big data technológián alapuló, okos fűnyíró, automatizált megoldás, mely emberi beavatkozás nélkül képes kicsi vagy akár nagy, összetett területeken is a gyepet karbantartani.

A jelenleg piacon kapható robot fűnyírók mind telepített határoló vezetékezést igényelnek, és nem tervezhető útvonalon járnak, ami miatt sokszorására növekszik a fűnyírás ideje. A  vezetékezés telepítési ideje nagy, a vezeték sérülékeny, apró változások esetén is változtatni kell a sokszor földbe ásott vezeték lerakását. A fűnyíró elkeveredhet a kertben, és leállhat, megakadhat olyan helyeken, ahol nem könnyű egyből megtalálni.

Az I-QRS Kft. által fejlesztett okos fűnyíró ezekre a problémákra ad megoldást. Az elkészült prototípus nem igényel vezetékezést, csupán néhány referenciapont elhelyezését olyan oszlopokon, melyek egyben pl. éjszakai megvilágító és vakondriasztó funkciót is betölthenek.

Az LPM a Bigdata és a Mesterséges Intelligencián alapuló technológiák kombinációja a következő szolgáltatásbeli újdonságokat eredményezi:

·        A Fűnyíró képes egy adott területen önállóan füvet nyírni mesterséges intelligenciával meghatározott optimális útvonalon, úgy hogy közben alkalmazkodik a környezet változásaihoz is (pl.: mozgatható kerti bútorok kikerülése).

·        A fűnyíró mobil applikáción keresztűl paraméterzehető, így bármilyen változtatás a kertben könnyen, szoftveresen a fűnyíró tudomására hozható.

·        Felborulás, leállás esetén a fűnyíró azonnal riasztást tud küldeni a felhasználónak a kertet tartalmazó térképen megjelölve a pontos helyét.

·        Az előre megtervezett útvonalról történő letérés is azonnali riasztás funkciót tud eredményezni, így ha egy állat, vagy nem várt dolog kerül a fűnyíró útjába, vagy esetlegesen valaki el akarja vinni, akkor azonnali riasztás generálódik.

·        Tervezett útvonalon jár a fűnyíró, ami jelentősen csökkenti a nyírásra szánt időt, költséghatékony megoldást eredményez.

·        Nem kell térhatároló kábelt fektetni a kijelölt terület köré. A kábel fix telepítést jelent, ami idő és költség igényes.

·        Ezzel szemben a rendszerünkben a tervezett útvonalú működés szoftveresen szabadon kézileg vagy a mesterséges intelligencia algoritmusok által áttervezhető, figyelembe lehet venni a terepviszonyokat (pl.: lejtőnél lassabban megy a fűnyíró, a fákat körbekerüli), mozgatható tárgyakat, kertátépítést stb.)

·        Az okos fűnyírót okos telefonról lehet felparaméterezni.

·        A rendszer mobil, könnyen áttelepíthető máshova.

·        Időbeli kimutatások, analízisek készíthetőek: Az adatbázisban folyamatosan tárolt adatokból napokra, hetekre, évekre visszamenő kimutatásokat, hatékonyságra, változásokra vonatkozó riportokat lehet előállítani.

·        Az ismeretlen helyen történt leállás esetén, térkép alapú, mobil appon elérhető alkalmazással könnyen megtalálható a fűnyíró.

·        Távoli figyelés a fűnyíró által bejárt útvonalról, éppen hol jár, az üzemállapota milyen stb.

·        A terület bejárására, lefedésére vonatkozó kimutatások készíthetőek. Ez azért fontos, mert a piacon lévő automata fűnyírok általában véletlen szerű, minimális irányítást tartalmazó algoritmussal járják be a területet, és ezért nem biztos a teljes terület lefedése.

·        A projektben nemcsak egy konkrét eszközt fejlesztettünk, hanem egy olyan keretrendszert és technológiát, amihez későbbiekben könnyen illeszthetők más eszközök és alkalmazások is, mint pl. biztonságtechnikai eszközök, drónőr, stb.

  

 

 

 

További információ kérhető:

I-QRS International Informatikai és Egészségügyi Kutató, Fejlesztő, Gyártó és Szolgáltató Kft.

Elérhetőség: szilagyi@iqrs.hu

 

A projekt megvalósulásának helyszíne:

I-QRS International Informatikai és Egészségügyi Kutató, Fejlesztő, Gyártó és Szolgáltató Kft.

1165 Budapest, Újszász utca 176.

 

A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósul meg:

 

Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóság képviseletében eljáró Magyar Államkincstár Budapesti és Pest megyei Igazgatósága

Cím: 1398 Budapest, Postafiók 554.

 

Prospektus letöltése